Vali Fuat Gürel, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında video konferans (VKS) yöntemiyle düzenlenen “Kadın Kooperatifleri Batı Karadeniz Buluşması” konulu çevrimiçi toplantıya katıldı.

12 Nisan 2021

Karadeniz Bölgesinin batısında yer alan Karabük, Bartın, Kastamonu, Bolu, Zonguldak, Sinop, Çankırı, Çorum ve Düzce illeri olmak üzere 9 ilin Valisinin katıldığı VKS Toplantısına Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Ticaret İl Müdürümüz Ferudun Karataş ile S.S. El Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sebahat Güven katıldı.

Yarısı çevrimiçi yarısı da yüz yüze gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanlığının “Birinci 100 Günlük İcraat Programı” içerisinde yer alan kadın kooperatifleri ile ilgili “Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması”  eylem başlıkları altında yer alan hususlarla ilgili yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Toplantıda, Kadın Kooperatifleri ile ilgili ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Fuat Gürel, “İlimizde 92 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz bulunmakta. Bu kooperatiflerde kadınlarımız eşleriyle birlikte ekonomiye katkı sağlamak adına çalışmaktadırlar. Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimiz haricinde ilimizde 2 kadın kooperatifimiz mevcuttur, bu kooperatiflerimizden bir tanesi 2015 yılında kurulan “Karabük Üreten Eller Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi”  “ Her ev mini bir atölye, her kadın üretendir” sloganı ile 600 kadınımıza ulaşarak el emeği göz nuru el işlerini ve gıda ürünlerini üreterek pazarlanmasını sağlamaktadırlar. 

El Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimiz 2020 yılında kurularak çok hızlı bir şekilde kuruluşlarını tamamlayarak şuana kadar 45 kadınımıza ulaşmış olup, onların üretime katkısını sağlayarak el emeği göz nuru ürünlerini toplayıp yöremizde satışını sağlıyorlar ve E-Ticaret yöntemlerini kullanarak ülkemizin değişik bölgelerine ürünleri pazarlamak için çalışmaktadırlar. Aynı zamanda markalaşma anlamında da çok önemli bir yol kat ettiler, “ELEK” markasının tescil işlemleri devam ediyor. Kooperatifimiz hızlı bir şekilde işin içine girerek hem markalaşma hem de E-Ticaret hususunda çok büyük yol kat ettiler.

Kurumlarımızın eğitim faaliyetleri devam ediyor, Ticaret İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla 500 kadınımıza kooperatif kurulması, pazarlanması, sürdürülebilirlik ve E-Ticaret konusunda eğitimler verilerek kadınlarımızın daha fazla günümüz yöntemlerini kullanarak ürettikleri ürünlerin pazarlanması ile kooperatiflerin kurularak ticaretin ve pazarlamanın içerisinde yer almaları sağlanmış oldu. Önümüzdeki süreçte de Valilik olarak, Bakanlıklarımız olarak kadınlarımızın bir araya getirilmesi aynı zamanda onların sosyalleştirilmesi ve kalkınmaya katkılarını sunmaları ile alakalı çalışmalarımız devam edecektir. Kadın kooperatifleri son yıllarda zatıâlinizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bir araya getirilmeye çalışılmakta. Özellikle markalaşma, pazarlama ve fon bulma konusunda zorluklar yaşadıklarını ifade edebiliriz. Üretim nispeten daha kolay ancak üretilen ürünlerin pazarlanması ve ticarete dönüştürülmesi, daha sonra ailelerin ekonomisine ve ülke ekonomisine katkıda bulunması için çok büyük yollar kat edildi ama özellikle pazarlama hususu en büyük engel olarak karşımızda durmaktadır. İnşallah önümüzdeki süreçte bu hususlarda katkılarımız ve katkılarınız olacaktır. Bu güzel faaliyeti düzenleyen zatıâliniz olmak üzere Bakanlıklarımızın yetkililerine, Valilerimize ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum.”diye konuştu.